10/06/2008

Flood

Jalan Inobong - Kibambangan flooded again. Last night even worst. No one can pass. Not even big vehicles. As for myself, I was caught in a massive jam soon after work. My hubby couldn't pass the Inobong road to fetch me so I tumpang with my workmate. It took us two and a half hours to get free from the jam. I reached at tamu Inobong by 8.00pm.

Then, saya menyeberang jambatan gantung with no light. It was raining. And it was slippery. Saya terpaksa jalan kaki ayam hahaha. I was holding my shoes, my handbag and an umbrella. Saya takut terpijak ular saja! Setakat terpijak taik kerbau, ok lagi hehehe

Then my hubby came and fetched me up. We reached home by 8.30pm. My children were telling me their own adventure. How Mr Fidelis Sipangkui @ Mastar gate-crashed their school. Bagus juga dia buat begitu. I was informed later on, ramai ibubapa marah sebab itu principal St Michael macam tidak kisah. Kalo sudah nampak tu hujan lebat dan sungai pun semakin besar, sepatutnya kasi pulang saja tu budak-budak. Bukan tidak tau Penampang sekarang, hujan sikit-sikit pun sudah banjir.

So, si mastar panggil semua budak yang tinggal di Kg Inobong dan Putaton. They were told to leave their bags at school. Diorang seberang jambatan Nampasan and from there, diorang hitch-hike. Tapi basah kuyuplah diorang.



This morning I got up and tengok di luar. Macam lengang saja. Tiada kereta limpas. Dalam fikiran saya, ramai yang tidak pigi kerja/sekolah. After sending my son to St. Theresa School, kami terus pi tinguk tu banjir.



Ada dua kawasan banjir. Satu di Tanaki dan satu lagi di Dungkahang. Those pictures above were taken at Tanaki. At this point, big vehicles like ninja, hilux, dmax boleh lalu. Tapi upon reaching Dungkahang, they turned back. Tidak berani diorang bilang sebab air masih tinggi.



Then, we saw Agut @ Augustine Jubili. Kami bilang belum boleh limpas di Dungkahang, ramai yang berpatah balik. Tapi Agut bilang 'try bah'. So kami tinguk memang si Agut hentam juga di Dungkahang. Later on, when I saw him, I asked him about his ninja. Agut bilang 'terpaksa service lah'. Saya jawab 'buli bah kalo ko, sebab banyak duit'.




Nearly to 2pm, my hubby and I pigi tinguk lagi. Konon-konon kalo boleh limpas mo pigi pasar beli ikan dan sayur. Sebab kami takut, kalo hujan lagi sebelah malam, matai lah tidak dapat makan hehehe. Sampai di Tanaki, kami boleh limpas. Tapi bila sampai di Dungkahang (pictures above), kami tidak berani. Kami nampak ada juga kereta kancil limpas. Tapi my hubby cakap, 'bagus-bagus tidak keluar duit mo servis, mo cari penyakit saja. Kita makan ikan masin sajalah nanti..toopunn'

As at now, 5.30pm tiada hujan dan awanpun cerah. Anak-anak saya pun sedang main badminton di bawah. Hopefully it will maintain like this. If not, bisuk tidak dapat turun kerja lagi. Actually, lagi saya suka hahahaha

2 comments:

papajoneh said...

Nasib area kami di kobusak nosoob tinggi2.
Yabah, susah bah banjir ni. sikit2 banjir. taulah sekarang ni.. kalau hujan bukan kecik2...
harap2 ada orang decided to buy the inflatable boat.. for future use kan..

InobongProper said...

paling sy malas..jalan di dungkahang tu..tiap kali hujan..mesti mo cepat2 pulang..kalo tidak tersangkut sana kilang papan

Post a Comment