01/08/2008

Banjir Lagi...


The abandoned project in Inobong almost tenggelam

PM bilang "change your lifestyle". Menyahut seruan PM, ahad lalu kami sekeluarga tidak ke mana-mana. Meaning, we just stayed at home. 1 cent pun tiada keluar. Save cost :) Come evening, kuat angin. Ada saya rakam video tapi tidak sempat ambil angin yang paling kuat. Then, tiba-tiba hujan. Tidaklah juga lebat tu hujan tapi non-stop lah.

Stuck!


This is Jalan Tanaki

The next morning (Monday), sedang saya jemur kain my daughter came back. I asked her why? She replied, her transport didn't show up. I quickly go and call her transport. Then I was informed Jalan Tanaki & Dungkahang banjir. Lagi??! And this time lebih besar dari yang dulu. Worried sick cause my daughter ada exam hari tu. I called her teacher and told her about the banjir (I was informed later, the exam has been postponed - St Michael School also flooded)

I pity with the owner of this house, everytime banjir, mesti kena

After sending my youngest son to school (his school tidak kena banjir) we went and check the flood.

YB Philip Lasimbang


Big vehicle saja berani limpas


'Handoi' pun tiba-tiba muncul di jalanraja ;)


Where is the drainage?

Since we won't be able to go to work, we decided meronda Kampung Inobong Proper. We found these:


Monitor Lizard - picture taken by my son (not very clear)
found in Inobong River


Pamello


Jambatan rosak :(


Jackfruit


Yellow Bell

17 comments:

Joyce G Asing-Cashman said...

odoi...odoi tu banjir! My aunty punya rumah pun selalu kena banjir di Dungkahang. Itu lagi yang ndak jauh from the bavang, gerenti banjir everytime hujan kuat. Ngam2 lagi her youngest daughter kawin that weekend. Nasib baik banjir 48hrs after the cake-cutting at their home.

St Michael pun banjir. My sister ndak pula mentioned. Hopefully, ndak banyak yang damaged. Sigu dia di sana tu Phil.

Hmmm...miss pula sya round2 tu kampung time banjir. Itu fruits yang kau ambil gambar bah, makes me drool. Itu nangko...kalau masak suda punya sadap tu or masak soup with ayam or tulang "ngok-ngok"...yummy!

InobonG ProPer said...

Hi Joyce
saya selalu tidak dpt ambil gambar banjir sebelah dungkahang..coz tanaki pun tidak dpt limpas..camana mo sampai dungkahang :)

according to my nephew..dewan school st michael kena banjir..teruk diorang kasi bersih dia bilang hehehe

Is your sister Jennifer ka? jeng jeng jeng..kalo betul..Jennifer is my daughter's science teacher

ngam tu nangko masak sama tu ngok2 kan hehehe..timadang pun ok juga..tp belum musim

Joyce G Asing-Cashman said...

Yes, Phil. Betul, Jennifer Asing! LOL. Dia ajar Math, Science and Physic tu. Sigu daughter kau la my sis ni :-).

Sayur kampung juga la kan yang sadap. Kalau tu soko buli juga sya masak sama ayam/ngok2 disini. Guna tu bamboo shoot la dalam tin lol. Asal ada la..Timadang and nangko tiada pulak dalam tin.

Kay Stanford Jr Kastum said...

Adui... tapi best juga. Ada alasan untuk jalan-jalan and 'smell the roses' urang putih bilang..

InobonG ProPer said...

hi there Joyce..
guess what..I saw ur sister and ur brother di Donggongon today..sama pula tempat kami makan - Pan Men!

Ur sister approached our table coz dia nampak my daughter..then sy tanyalah whether you are her sister hehehe...what a small world kan?

How i wish i can export itu timadang and nangko as canned food :) buli jg kamu merasa di overseas hehehe

InobonG ProPer said...

Kay sjk...

ok juga..tidak dpt pi kerja..tp kalo balik2 mcm ni..segan juga..my boss questioned me..how to solve my problem

I answered him back "you want me to solve the banjir? how can I? who am I?" the same road is used by our menteri/wakil rakyat bah..rumah dia di atas bukit tu..even ex YB Philip pun using the road..what's have been done? nothinglah..*sigh*

nevermind, everytime banjir, at least i can go and take photographs in my kampung hehe

Joyce G Asing-Cashman said...

LOL, kau jumpa dia! What a small world. Ada kau kirim salam saya, hehehe. Ndak bah, main2 ja. Sadap tu Pan Men kan sana Doggongon...doiiii, i miss it :(.

Hahaha...ya kan. Alangkah bagusnya if ada canned nangko & timadang!

-Gina G- said...

Phil, Philip Lasimbang pun org sana kah?

Cay said...

Phil ..odoi lama sia tia dingar tuu 'handoi' adidi ..sempat lagi ko ambil gmbar si Phillip Lasimbang kan ..tapi siuk jua tia pegi kerja kan phil ..buli round2 inobong ..

InobonG ProPer said...

Joyce..i told ur sister that I become to know you thru blogging..mana tau tiba2 pula ur sister active blogging after this :)

ur bro punya wife pun mcm familiar..i have a workmate here..surname siambun juga..i think they are cousins hehe

InobonG ProPer said...

Gina
Philip Lasimbang formerly from Nampasan, Penampang..tp dia buat rumah di Inobong sudah..so sekarang jadi penduduk Inobong :)

Cay
Sengaja tu sy ambil gambar dia :) bila dia limpas kami..dia bagi 'thumb-up' lagi..we don't know apa maksud dia..either dia bilang..kereta dia besar boleh limpas atau koto, sapa suruh kamu tidak nominate sy utk tanding di Moyog :lol:

he was formerly our wakil rakyat tapi nothing has been done juga pasal tu banjir..well..like u said, dpt cuti free dan dpt meround kg hehhe

SiA said...

correction: YBhg Philip Lasimbang :hehe:

Area sana tu memang slalu banjir ki. Hmmm... Ada 2 YB di Penampang, tapi INFRASTRUKTUR kampung rakyat sangat IN-FRUSTRATED yeh ;-)

InobonG ProPer said...

opps sori Sia..Yang Berbahagia pula kan..sbb he is no longer a Yang Berhormat (YB)

Joyce G Asing-Cashman said...

Phil, sis sya mau blogging? Guntur & kilat kali keluar. Tiada time ja dia bilang tu. Email sya pun mau berkurun baru dia balas hahaha.

My SIL is Joyce Siambun. Bercousin la that with your workmate. Ada juga blog dia tu... Ini add dia if kau mau cubuk2 during your free time ;-)
http://osso79.blogspot.com/

shirley said...

hi... wah ko mcm reporter lah hari tu.. taking pics.. sya betul trauma kalu pasal banjir2 ni... slalu our house kena masa we stay d tuaran dulu...

InobonG ProPer said...

Biasalah tu Joyce..jarang2 kita nmpak teachers blogging hehehe

sy sdh masuk blog osso79..ada sy nampak gambar kawan sy sana..siambun's kaamatan party..her name is Liberia George Siambun

InobonG ProPer said...

betul tu Shirl
everytime raining heavily..sy mesti takut tu banjir..my parents' house dekat2 sungai juga

yg paling boring..kasi bersih rumah after flood *sigh*

Post a Comment